Wij zijn metaphor
alsof je…
‘all abstract learning is metaphorical‘
‘all abstract learning is metaphorical‘
Voor alles en iedereen?
Stap 1
We maken de bouwtekening van je verhaal
Stap 2
We ontwerpen de metafoor
Stap 3
We werken deze uit in een (live) communicatie-uiting
Denk aan ons als wiskundejongens (en -meisjes) met communicatietalent. We beginnen altijd strikt bij de inhoud. We willen jouw materie volledig doorgronden. We komen langs met ons röntgenapparaat en analyseren, structureren, en destilleren de kernboodschap.
We maken de bouwtekening van je verhaal, onze unieke Story Blueprint.
Daarna willen we weten wat je publiek weet. Wat we als voorkennis kunnen veronderstellen. Welke metaforen ze al kennen. Waar moeten we het verhaal beginnen? Inzicht ontstaat door intuïtief te weten wat je publiek weet.
We vatten het netjes samen in je Doelgroepdossier.
Het pensioenstelsel leg je anders uit aan Marietje van zeven dan aan een bijna-gepensioneerde metaalwerker. Welk beeld herkennen ze? Welke formulering komt bij ze aan?
Op basis van de Idea Blueprint en het Doelgroepdossier ontwerpen we het juiste beeld dat binnenkomt bij jouw publiek: jouw Metaphor. Dit is de moeilijkste stap.
We tekenen, we schrijven, we kleien, we maken onze handen vies. We schrijven de scherpste teksten, of we maken je animatie. We maken de PowerPoint bij jouw verhaal en helpen je oefenen. Of we gaan zelf voor de groep staan.
Voor klas vier van de basisschool maken we een tekening. Voor de vakbond wellicht een workshop. We werken met vakspecialisten in de uitvoering.
We stoppen niet tot jouw publiek a-ha! heeft gezegd.
inspireren
Je wil iets uitleggen aan mensen. Jouw kennis overbrengen aan een groep nieuwe collega’s of een volgende generatie. Je wil het licht in iemands ogen aan zien gaan. De klik horen.
Mensen laten begrijpen wat jij weet is het mooiste wat er is. Keating helpt professionals hun verhaal te vertellen.
>> Lees de case ‘…’
weerstand wegnemen
Verandering leidt vaak tot weerstand. Als je rustig de tijd neemt om mensen uit te leggen waarom een verandering nodig is en wat de nieuwe situatie gaat worden, dan ontstaat begrip. Begrip vermindert weerstand.
Keating wordt vaak gevraagd als specialist binnen change management-trajecten.
>> Lees de case ‘Reorganiseren op een zeepkist’
continuïteit borgen
Hoe bouw je nog een institutioneel geheugen op als werknemers steeds sneller jobhoppen? Het belang van effectieve kennisoverdracht binnen organisaties om de continuïteit te borgen neemt exponentieel toe.
Keating richt structurele overdrachtsprocessen in.
>> Lees de case ‘…’
nieuwe kansen zien
Voor elke voorspelling is wel een trendwatcher te vinden. Blockchain zet de financiële wereld op zijn kop. Blockchain is een hype. Feit is dat er verandering is, en verandering biedt kansen. Maar alleen als je begrijpt wat de verandering inhoudt. Kennis is macht.
Keating helpt organisaties nieuwe ontwikkelingen te begrijpen.
>> Lees de case ‘…’
Een selectie van cases
De situatie
In 2015 is de nieuwe Woningwet in werking getreden. Een lijvig, complex document met veel consequenties voor woningcorporaties. Niet zomaar inzichtelijk voor iedereen die ermee moet werken. Wanneer was de laatste keer dat jij tijd had om een wet door te nemen?
De vraag
Woningcorporatie X vroeg Keating om samen met enkele eigen experts de belangrijkste consequenties van de Woningwet inzichtelijk te maken voor zijn medewerkers.
De interventie
Met de experts van woningcorporatie X hebben we de nieuwe Woningwet doorgelicht en de belangrijkste elementen, structuur en consequenties in kaart gebracht. Deze hebben we gevat in een handige twopager. Aan de hand van de twopager hebben we op directieniveau, management en uitvoering drie workshops gehouden.
De impact
Vóór de interventie kon 15% van de medewerkers van woningcorporatie X tien vragen over de Woningwet goed beantwoorden. Na de interventie was dat 95%.
De situatie
Door een strategische koerswijziging staat bedrijf Y aan de vooravond van een grote reorganisatie. Daarbij zullen vele herplaatsingen, maar ook boventalligheden optreden. Medewerkers zullen in sommige gevallen opnieuw moeten solliciteren op hun baan. Er is veel weerstand die ook zijn weg naar de media vindt.
De vraag
Inzicht leidt tot begrip. Multinational Y vroeg Keating om samen met externe change managers de urgentie van de reorganisatie, de dilemma’s en voorgestelde visie begrijpelijk te maken voor medewerkers.
De interventie
Een serie van workshops-nieuwe-stijl uitgevoerd door management en directie van het bedrijf zelf. Geen zaaltjes en PowerPoints, maar elke manager heeft zijn medewerkers meegenomen naar een bijzondere locatie om eerlijk zijn verhaal te doen en elke vraag te beantwoorden die er op komt. Keating heeft concept bedacht en de managers voorbereid.
De impact
Elke reorganisatie is complex en precair. De waardering voor de workshops was door zowel management als medewerkers een 9.
Een selectie van cases
De situatie
Een retailbank gaat een nieuw beleid voeren op het gebied van klimaatverandering. Vanaf 2030 zijn alle investeringen klimaatneutraal. Maar wat betekent ‘klimaatneutraal’ omgaan met iemands geld eigenlijk?
De vraag
Hoe kunnen we onze klanten uitleggen wat het nieuwe beleid inhoudt en hoe we het uitvoeren?
De interventie
Met de experts van het bedrijf heeft Keating eerst doorgrond wat ‘klimaatneutraal’ beleggen is. Een focus group gaf inzicht in het gemiddelde voorkennisniveau van de 600.000 klanten van de bank. Keating heeft vervolgens een heldere animatie van 90 seconden ontwikkeld.
De impact
Na het kijken van de animatie gaf 86% van de klanten aan het nieuwe beleid te begrijpen.
De situatie
Een hoogleraar biochemie is gevraagd zijn vakgebied populair-wetenschappelijk uit te leggen op het grootste tv-programma van Nederland. Een CEO moet een lezing geven over de complexiteit van handelen in landen met dubieuze regimes.
De vraag
Wat is de kern van het verhaal zonder nuances te verliezen? Hoe presenteren we het overtuigend?
De interventie
Keating fungeerde als sparring partner voor de hoogleraar of CEO om hun eigen verhaal scherp te krijgen. Dat betekent advies wat wel en wat niet te vertellen op welk moment. In beide gevallen ook presentatietraining gegeven en ondersteunende PowerPoint-presentatie ontwikkeld.
De impact
Geweldig, wat dacht je?
We hebben een zeldzame soort in huis
We verkopen niet, we overtuigen
We denken dat er geen domme mensen zijn
We begrijpen de inhoud. Je kan mensen niet iets laten begrijpen als je het zelf niet begrijpt. Veel communicatiebureaus zijn goed in strategieën. Andere zijn goed in filmpjes maken. Maar begrijp je waar het écht over gaat?
De centrale rol bij Metaphor wordt vervuld door onze Architects, mensen die zowel inhoud begrijpen (een beetje nerd zijn) als duizend-en-één-manieren kennen om een sprookje te vertellen. Een vrij uniek soort waar we zuinig op zijn.
Voor als je mensen geen luchtkastelen wil voorspiegelen of valse verwachtingen wil wekken, maar wél mee wil nemen in jouw verhaal. Als de boodschap niet prettig is, maar je ze wél wil laten luisteren. Als ze maar een minuut de tijd hebben, en jouw boodschap binnen moet komen.
Metaphor verkoopt niet. We leggen het uit zoals het is, en wenden daarvoor alle middelen aan die tot onze beschikking staan. Maar we laten mensen zelf beslissen wat ze daarvan vinden.
Mensen zijn niet dom, je legt het gewoon niet goed uit. We durven te zeggen dat we alles aan iedereen kunnen uitleggen. Ok, niet alles aan iedereen. Maar je doelgroep is slimmer dan je denkt. Je moet een beetje tijd nemen om ze te leren kennen en de juiste beelden bij ze oproepen. Het is een kwestie van de juiste metafoor kiezen. En soms wat tijd.
Stuur een e-mail en stel ons een Hoe Zit Dat Nou-vraag?
Wij nodigen je uit voor een capuccino en leggen het uit in 60 seconden.